Svečano otvaranje Kinoteke Republike Srpske biće upriličeno u petak, 1. marta u Multipleksu „Dolly Bell“ u Andrićgradu od 19.00 časova.

U okviru programa Kinoteke biće prikazana retrospektiva filmova jednog od najvećih srpskih glumaca Pavla Vuisića koji je igrao u stotinjak filmova i serija. Pamte se njegove kultne uloge  filmovima: „Ko to tamo peva“, „Sjećaš li se Dolly Bell?“, „Otac na službenom putu“, „Maratonci trče počasni krug“, „Hajka“, „Kampo Mamula“, „Dim“, „Mačak pod šljemom“, „Parče plavog neba“, „Žeđ“, „Horoskop“, „Inspektor“, „Sam“, „Pogon B“, „Kad čuješ zvona“, „Događaj“ i „Konjuh planinom“.

Poseban fokus prve večeri, zakazane za 1. mart u 19 časova, biće na filmu „Sjećaš li se Dolly Bell?“ reditelja Emira Kusturice, pružajući priliku posetiocima da ponovo dožive ovaj kultni film na velikom platnu.

Od 2. do 5. marta, u terminu od 19.00 časova, na programu će biti i ostala bezvremenska filmska ostvarenja: „Maratonci trče počasni krug“, „Petrijin venac“, „Otac na službenom putu“ i „Ko to tamo peva“.

Kinoteka Republike Srpske, Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske i Multipleks „Dolly Bell“ Andrićgrad ponosni su pokrovitelji ovog događaja, koji se ističe ne samo kao kulturni već i kao edukativni poduhvat, otvarajući svoja vrata svim zainteresovanima bez naplate ulaza.

Pozivamo sve ljubitelje filma da se upuste u putovanje kroz istoriju i nasleđe srpske kinematografije, oživljavajući uspomene na neke od najvećih ostvarenja koja su oblikovala filmsku scenu regiona.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Slični članci