Oslikani igrani film“ kako se još može opisati naslov rediteljskog dvojca Dorote Kobiel i Hjua Velčmana, koji je nastao u koprodukciji Poljske, Srbije i Litvanije jedinstven je način stavranja jednog ostavrenja. Nakon što je kompletno snimljen sa profesionalnim glumcima film „Seljani“ naknadno je urađen i u oslikanoj verziji.  Za potrebe rada na filmu angažovani su i domaći akademski slikari koji su uz pomoć četkice i platna oslikavali svaki kadar već snimljenog ostvarenja, postepeno radeći frame po frame. Animirani film Seljani predstavlja jednu od najambicioznijih ko-produkcija sa našom zemljom.

Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture su prepoznali značaj ovog ostvarenja i omogućili su da preko dvadeset akademskih slikara i supervizora iz Srbije kontinuirano radi na realizaciji rukom oslikanog filma. Iza njih je preko 40 000 uljem izrađenih slika i 200 000 sati slikanja uljanim bojama.

Tragična ljubav

Radnja filma bazirana je na istoimenom romanu poljskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade Vladislava Rejmonta, a nastala je pre više od jednog veka. Priča prati Jagnu, devojku koja je primorana da se uda za mnogo starijeg, bogatog farmera Maćija Borinu iako već gaji ljubav prema njegovom sinu Anteku. Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana, te je prinuđena da se bori kako bi sačuvala svoju nezavisnost.

Rediteljski par u svetske bioskope doneo je 2017. godine naslov „S ljubavlju, Vinsent“ koji je tada nominovan za prestižne nagrade BAFTA i Oskar i koji je takođe predstavljao spoj slikarstva, igranog i animiranog. Najnovije filmsko delo Velčmana svetsku premijeru imalo je na festivalu u Torontu, a u Beogradu je prvi put prikazano tokom zatvaranja tradicionalnog Festivala autorskog filma.

Nakon premijerne projekcije u mts Dvorani 18. januara, film će se naći na redovnom repertoaru bioskopa širom regiona.

Slični članci