Srpski režiser Emir Kusturica istakao je da večeras u Andrićgradu počinje novi život starih filmova u okviru programa Kinoteke Republike Srpske i da je to najljepše što je moglo da se desi u ovom multipleksu pored svih ostalih posebnosti.

Kusturica je dodao da je večeras u Multipleksu „Dolly Bell“ počela restrospektiva filmova legendarnog Pavla Vuisića sa filmom „Sjećaš li se Dolly Bell?“.

On je naglasio da je ovo vrijeme kultova, mitova i da ovo društvo polako potiskuje svoje mitove, a preuzima tuđe.

„Međutim, kad se sjetimo koliko je bilo velikih glumaca – Paja Vuisić je nivo najmanje Marlona Branda. Mi smo, dakle, imali svog Branda zato što on nije mario za tim jer je već u pedeset i nekoj otišao da peca ribu, nije mu se više glumilo. Takvi ljudi i takve kultove i legende smo imali i mi“, naveo je Kusturica.

On je dodao da na ovaj način žele da u Višegradu obnove ideju o njima i izrazio nadu da će taj projekat biti uspješan.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je da su zahvalni Kusturici što je ustupio bioskop za prikazivanje filmskih klasika, domaćih i stranih, da predstave dobar dio vlastite produkcije, odnosno produkciju „SRNA“ filma i da na taj način popularišu filmsku umjetnost.

„Veliku uslugu nam je učinila Jugoslovenska kinoteka koja je obećala da će dati sve što imaju iz svog fonda kao i neke producentske kuće iz Srbije“, naveo je Lalović.

Lalović je rekao da su počeli sa filmovima u kojima je igrao Pavle Vuisić zbog toga što je on neponovljiva ličnost kada je riječ o glumačkom orkestru.

„On je ostvario značajne uloge tokom svoje karijere i iza sebe je ostavio velika djela“, istakao je Lalović.

Od 2. do 5. marta, u terminu od 19.00 časova, na programu će biti i filmska ostvarenja: „Maratonci trče počasni krug“, „Petrijin venac“, „Otac na službenom putu“ i „Ko to tamo peva“.

Jedan od najvećih srpskih glumaca Pavla Vuisića igrao je u oko stotinu filmova i serija.

Pamte se njegove kultne uloge u seriji „Šešir profesora Koste Vujića“ i filmovima „Ko to tamo peva“, „Sjećaš li se Doli Bel?“, „Otac na službenom putu“, „Maratonci trče počasni krug“, „Hajka“, „Kampo Mamula“, „Dim“, „Mačak pod šljemom“, „Parče plavog neba“, „Žeđ“, „Horoskop“, „Inspektor“, „Sam“, „Pogon B“, „Kad čuješ zvona“, „Događaj“, „Konjuh planinom“.

Pokrovitelji događaja su Kinoteka Republike Srpske, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Multipleks „Dolly Bell“.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

SRNA

Slični članci