Opis Filma

Iz perspektive dečaka Malika (Moreno Debartoli) saznajemo o čudnim događajima koji su zadesili njegovu porodicu Zolj u Sarajevu početkom 1950-ih.

Radnja filma se dešava u Sarajevu, juna 1950. godine, u vreme pritiska SSSR-a i zemalja Informbiroa na socijalističku Jugoslaviju. Trgovački putnik i komunista Meša veliki je ženskaroš, usprkos tome što ima privlačnu ženu i dvoje dece koja ga vole. Ljubavnicu Ankicu dugo je lagao kako će se razvesti, ali kad ona napokon shvati da to nikad neće učiniti, prijavi usputnu Mešinu primedbu o preterivanju u antistaljinističkoj propagandi oznaškom čelniku Ziji, rođenom bratu Mešine žene Sene. Zijo smesta šalje Mešu u zatvor, pri čemu deci kažu da je tata otišao na službeni put. Od tada, mlađi Mešin i Senin sin, šestogodišnji Malik, počinje da mesečari.

Drugi dugometražni film reditelja Emira Kusturice je po mišljenju većine kritičara i filmologa najbolje ostvarenje reditelja i svakako najuspešniji jugoslovenski film i jedini koji je osvojio Zlatnu palmu (uz Nagradu kritike) u Kanu 1985. godine, dok je sledeće godine bio nominovan za Oskara, a pre toga za Zlatni globus, u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

NAGRADE:

Pulski filmski festival 1985 (Zlatne arene za najbolji film, scenarij, režiju, glavnu mušku – Miki Manojlović i žensku ulogu– Mirjana Karanović),

Filmski festival u Cannesu 1985 (Zlatna palma i Nagrada kritike),

Nominacija za Oscara za najbolji film na stranom jeziku 1986.

Termini prikazivanja:

  • Andrićgrad 19:00h