Dugo očekivani film „Oluja“ scenariste i režisera Miloša Radunovića, koji govori o progonu 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, premijerno je prikazan 17. januara 2023. godine u beogradskoj MTS dvorani.

Radunović je uoči premijere rekao novinarima da je priprema filma trajala dugo i da su na početku najteži bili razgovori sa svjedocima, odnosno ljudima koji su bili u izbjegličkoj koloni i prošli golgotu u avgustu 1995. godine.

„Ti razgovori su na početku bili mučni i teški, jer je žrtvama trebalo vremena da se otvore i progovore o onome što su proživjeli. Ali, kada počnu da vjeruju sagovorniku, onda propričaju. Bilo je teško slušati te priče, jer vi vidite koliko je zla počinjeno tim ljudima“, istakao je Radunović.

On očekuje da će film dobro proći kod publike i da će se dopasti narodu, iako govori o ljudskoj tuzi, mukama i zlu koje je snašlo prognane.

„Iskreno se nadam da će biti tako, jer film prati sudbinu četiri nesrećne porodice bez političkih konotacija. Rat je zlo i to je suština priče“, zaključio je Radunović.

Radunović je naglasio da je ovo antiranti film, jer, kada se pokaže toliko muke i nevolje, niko normalan ne bi volio da se to ponovi bilo kome ponovo.

„A što se tiče kritika, nemam ništa protiv kritike, iskreno, ali bih volio da ga vide prije nego što me kritikuju. Kada kritikujete nešto, a niste vidjeli nijednu scenu, onda mi je to suludo. Onda je to kritika samo zbog onoga što radimo, a ne kako stvarno izgleda. A priori – kritika“, rekao je Radunović.

Na pitanje kako bi nekome ko ne zna šta se dešavalo, a sklon je kritici, opisao o čemu je njegov film, Radunović je rekao da bi opisao vrlo jednostavno – „prije Drugog svjetskog rata na prostoru današnje Hrvatske je živjelo 1,5 miliona Srba, a sada ih živi malo više od 150.000“.

„O tome je film“, naglasio je Radunović.

Film „Oluja“ se nakon premijere u Beogradu seli u bioskope i biće prikazivan širom Srbije i Republike Srpske, a publika u Višegradu i Foči će film moći da pogleda od 02. februara 2023. godine.

Film je nastao u produkciji Telekoma Srbija i „Omege“.

Glavne uloge u „Oluji“ tumače Jovo Maksić, Zlatan Vidović i nedavno preminuli Davor Janjić, a pored njih igraju Marko Baćović, LJubiša Milišić, Novak Bilbija, Marija Mikić, Milica Stanković, Ivan Vujić i Jakov Jevtović.

 

Slični članci