Najnoviji film Emira Kusturice „El Pepe, jedan uzvišeni život“, dokumentarac posvećen Hoseu Muhiki, imao je svetsku premijeru na 75. Mostri. Srpski reditelj i bivši urugvajski predsednik upisali su se među zvezde venecijanskog festivala.

Film prikazuje intimni dijalog između najsiromašnijeg predsednika na svetu, koga narod jednostavno zove Pepe, i Emira Kusturice, vođen pred sam kraj mandata 2014. na njegovoj skromnoj farmi nedaleko od Montevidea, pruža jedinstvenu viziju Hosea Muhike na političko, ekonomsko i ekološko delovanje sveta u kome živimo.

U sadržajnoj, dinamičnoj 74-minutnoj poetski nadahnutoj avanturi koja predočava i turbulentnu istoriju Urugvaja, autor ne skriva oduševljenje glavnim junakom:

„To je jedina biografija u svetu koju bih ja rado zamenio za svoju… On je bio, kako oni zovu – militantni političar, pa je na kraju završio kao predsednik. Političar koji napušta scenu, a sto hiljada ljudi dolazi da mu kaže da ga voli i plače za njim, to je karijera politička koja nije postojala, barem da ja znam“.

Da li je skok od levičarskog gerilca, preko političkog zatvorenika do predsednika države bio težak zadatak za jedan ljudski život?

„Bilo je teško. To vam je kao kada veliki brod morate da vozite pravim putem. Nisam o tome ni imao vremena da razmišljam, ali život i njegova stvarnost jednostavno vas podstiču na to“, rekao je za RTS bivši urugvajski predsednik Hose Muhika.

Poslednjeg dana na mestu predsednika države, poručili ste narodu: „Ne odlazim, ja tek dolazim.“ Šta ste time hteli da kažete?

„Hteo sam da kažem da ću se i dalje boriti za ideje. Trudim se da sejem ideje. Poput biljaka koje niču iz semena, od kojih neke procvetaju, tako i ja pokušavam da sejem ideje među mladim ljudima“, objasnio je Muhika.

„Nas dvojica delimo čak i teoretski ubeđenja Baruha Spinoze i njegove filozofije prirode. U toj filozofiji smo se u razgovorima utrkivali ko će više kome da kaže o tome koliko je važno da čovek živi u prirodi i živi sa prirodom“, dodao je Kusturica.

Film će u multipleksu „Dolly Bell“ u Andrićgradu biti premijerno prikazan 12. maja 2019. godine sa početkom u 20:00 časova.

Slični članci