Филм „Република Српска: Борба за слободу“, редитеља Бориса Малагурског, синоћ је премијерно приказан у препуној сали биоскопа „Доли Бел“ у Андрићграду.

Малагурски је изразио задовољство због великог интересовања вишеградске публике за ово филмско остварење.

„У овом граду смо снимали можда један од најлепших делова филма, где се говори о ћуприји на Дрини, а посебно ми је драго што ће пројекција бити настављена 26. јануара од 18.00 часова“, рекао је он.

Малагурски је навео да се филм бави историјом српског народа западно од Дрине, од Кулина бана па до 1990-их година.

„Можда се не бави само темом Републике Српске колико се бави даљом историјом, у жељи да све оне које мисле да су Срби на овим просторима пали с Марса упути мало боље и дубље у богату, вишевековну историју српског народа на овом простору“, истакао је редитељ.

Он каже да ово није филм који је усмјерен против некога већ покушава да представи оно најљепше што српски народ има, не покушавајући да сакрије мрље које сваки народ посједује.

„Ми нисмо желели да улазимо у неке од најбруталнијих аспеката историје на овим просторима јер би о томе, нажалост, могло да се сними 50 филмова, који не би довољно покрили сва страшна дешавања“, рекао је Малагурски.

Према његовим ријечима, идеја филма је била дијалог и међусобно разумијевање народа. У овом филмском остварењу, редитељ је акценат ставио на слободу, поручивши да је српски народ много тога дао да би живио слободно.

„Ми никога не мрзимо али на себе не дамо“, закључио је Малагурски. Након премијере овог дугометражног документарног филма, редитељ је дискутовао са посјетиоцима који су изнијели мишљења о тематици која прати филмско остварење.

rediovisegrad.info / Б.М

Slični članci