• Januar 7, 1964
  • Long Beach, California, USA
  • Male

Nicolas Cage

Biografija

Nikolas Kejdž je rođen kao Nikolas Kim Kopola u porodici italijansko-nemačkog porekla koja je kroz generacije bila povezana sa filmom i umetnošću uopšte. Nikolasov deda Karmajn Flautist Kopola je bio kompozitor, a baka Italija glumica. Otac Avgust Kopola bio je pisac i profesor književnosti, a majka Džoj Vogelsang balerina i koreograf. Čuveni režiser Fransis Ford Kopola je Nikolasov stric. Oba Nikolasova brata takođe se bave filmom: Kristofer Kopola je režiser, a Majk je glumac i di-džej na radiju.

Na velikom platnu debituje 1983. godine u filmu svog strica Rumble Fish. Suočen sa zluradim komentarima filmske ekipe da je ulogu dobio zbog dobrih porodičnih veza a ne zbog svog talenta odlučuje da promeni prezime Kopola u Kejdž. svoje novo prezime Nikolas „pozajmljjuje” od strip junaka Luka Kejdža, uličnog superheroja sklonog depresiji i epizodama ludila. Pod novim imenom prvi put se pojavljuje u filmu Valley Girl (1983) a 1984, godine dobija svoju prvu dramsku ulogu u filmu Ptičica, reditelja Alana Parkera gde glumi vijetnamskog veterana. Slede Filmovi Racing with the Moon i The Cotton Club. Godine 1986. dobija ulogu u filmu Pegi Su se udala gde se pojavljuje pored glumice Ketlin Terner. Filmski kritičari nisu bili oduševljeni njegovom glumom ali ga zato zapaža Šer koja insistira da baš on bude njen partner u filmu Moonstruck. Uloga dosadnog i navalentnog ljubavnika u ovom filmu Kejdžu donosi prvi značajniji uspeh kod publike i na bioskopskim blagajnama. Ulogom u komediji Podizanje Arizone (1987) osvaja simpatije filmskih kritičara, a zatim se pojavljuje u potpuno drugačijem, maračnom, izdanju u filmu Poljubac vampira.

Godine 1992. snima romantičnu komediju Medeni mesec u Las Vegasu sa Sarom Džesikom Parker i Džejmsom Kanom, svoj prvi mejnstrim film koji predstavlja značajnu prekretnicu u njegovoj karijeri i za koji dobija nominaciju za Zlatni globus. Godine 1995. u bioskopima se pojavljuje film Majka Figisa Napuštajući Las Vegas sa Nikolasom Kejdžom i Elizabet Šu u glavnim ulogama. Za upečatljivu i slojevitu ulogu pisca alkoholičara sklonog samoubistvu u ovom filmu Nikolas Kejdž osvaja nagrade Oskar i Zlatni globus.

Nikolas Kejdž je veliki zaljubljenik u strip i smatra da je strip današnji ekvivalent mitologije. Ime njegovog sina Kal Ela je u stvari pravo ime Supermena. Nikolas je trebalo da glumi Supermena u filmu Tima Bartona ali do realizacije ovog projekta nije došlo zbog finansijskih problema. Takođe bio je prvi izbor za ulogu Normana Ozborna (Zelenog Goblina) u filmu Spajdermen, ali je uloga na kraju ipak pripala Vilemu Dafou. Kejdž je veliki obožavaoc Elvisa Preslija, a uloga u filmu Divlji u srcu je Nikolasov svojevrstan omaž ovom slavnom pevaču.

Filmografija

Ime Filma Datum Premijere
SCENARIO IZ SNOVA 25. January 2024.
RENFIED 27. April 2023.
NEPODNOŠLjIVA TEŽINA BLISTAVOG TALENTA 28. April 2022.
OGLEDALO 7. June 2018.