Opis Filma

Pripremite se za pet uzbuđujućih večeri u našoj kinoteci jer od četvrtka počinje nezaboravna retrospektiva filmova jednog od najvećih glumaca naše kinematografije – Dragana Nikolića! Svake večeri od 21. do 25. marta u 19 časova, imaćemo priliku da se ponovo upustimo u svet umetnosti uz jedan od njegovih nezaboravnih filmova.

21. mart, 19:00h – „Kada budem mrtav i beo (1967)
Ovaj klasik jugoslovenske kinematografije, režirao Živojin Pavlović, osvojio je srca publike i kritičara širom sveta. Dragan Nikolić je dobio priznanje za svoju interpretaciju čuvenog slikara u ovom filmu, koji je osvojio brojne nagrade, uključujući i nagradu FIPRESCI. Smatra se jednim od najvažnijih filmova jugoslovenske kinematografije i klasikom koji se i danas proučava i analizira.

22. mart, 19:00h –Nacionalna Klasa (1979)
Film „Nacionalna klasa“ je kultna jugoslovenska komedija koja nas vodi na put kroz avanture mladih sportista i ljubavne peripetije. U ovom ostvarenju, Dragan Nikolić tumači ulogu Marka, karizmatičnog i neustrašivog mladog sportiste čija se životna priča isprepliće sa sportskim ambicijama i romantičnim izazovima. Za svoju ulogu u filmu „Nacionalna klasa“, Dragan Nikolić je dobio zaslužena priznanja kritike i publike, potvrđujući svoj status kao jedan od najtalentovanijih glumaca svoje generacije. Njegova interpretacija Marka ostaje neizbrisiv deo filmske istorije, ostavljajući nas smejajući se i razmišljajući o avanturama i lekcijama života koje film pruža.

23. mart, 19:00h –Sezona mira u Parizu (1981)
Ova emotivna drama, koju je režirao Predrag Golubović, prati avanture grupe prijatelja tokom jednog leta u Parizu. Dragan Nikolić je dobio pohvale za svoju izuzetnu glumu u ovom filmu koji je osvojio nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Puli.

24. mart, 19:00h – „Nešto između (1982)
Film „Nešto između“, reditelja Srđana Karanovića, je remek-delo jugoslovenske kinematografije koje istražuje duboke emotivne teme kroz priču o ljubavi, usamljenosti i ljudskim odnosima. U ovom filmskom ostvarenju, Dragan Nikolić tumači ključnu ulogu Nikole, umetnika suočenog sa unutrašnjim nemirima i konfliktima. Za svoju izvanrednu interpretaciju lika Nikole, Dragan Nikolić je zaslužio brojna priznanja, uključujući i nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Puli.

25. mart, 19:00h – „Balkan eksper (1983)
Za kraj naše retrospektive, imamo zabavnu komediju Balkan ekspres u režiji Branka Baletića koja je premijerno prikazana početkom 1983. godine. Protagonisti su grupa sitnih kriminalaca koje je u Srbiji 1941. zateklo izbijanje Drugog svetskog rata i koji u tako nastalom haosu nastoje preživeti i zaraditi novac izdajući se za putujući muzički bend. Radnja prikazuje kako ih njihovi napori sticajem okolnosti dovedu u sukob sa nemačkim okupatorom.

Film, koji se svojim crnim humorom i korištenjem antiheroja za glavne likove značajno odmaknuo od prikaza rata karakterističnog za dotadašnje partizanske filmove, je postigao veliki uspeh kod publike, a lik Popaja, jednog od članova bande, je postao jedan od najpopularnijih u karijeri Dragana Nikolića. Kao i mnogi tadašnji jugoslovenski filmovi, proširen je u istoimenu televizijsku miniseriju prikazanu 1984. godine, a scenarist Gordan Mihić ga je također obradio i kao istoimenu strip seriju koja se objavljivala od 1986. do 1989. godine.

ULAZ NA SVE PROJEKCIJE JE BESPLATAN!

Vidimo se u kinoteci!

Termini prikazivanja:

  • KADA BUDEM MRTAV I BEO - 19:00h
  • NACIONALNA KLASA - 19:00h
  • SEZONA MIRA U PARIZU - 19:00h
  • NEŠTO IZMEĐU - 19:00h
  • BALKAN EKSPRES - 19:00h