Opis Filma

Dragi filmofili,

Pripremite se za putovanje kroz nezaboravne trenutke domaće kinematografije jer Kinoteka predstavlja seriju projekcija posvećenih klasikima koji su obeležili epohe i inspirisali generacije. Evo šta vas čeka:

02. maj u 19:00 časova

Film: „Miris poljskog cveća“ (1977)
Režija: Srđan Karanović

Opis filma: Film prati uspešnog i poznatog glumca koji napušta pozorište kako bi živeo kod svog prijatelja na remorkeru. Ljudi iz njegovog doskorašnjeg okruženja saznaju više o njegovom potezu i sami dolaze na obalu reke kako bi i sami živeli slobodne živote. Pitanje je ko je tu šta našao…

03. maj u 19:00 časova

Film: „Specijalno vaspitanje“ (1977)
Režija: Goran Marković

Opis filma: U ovoj satiričnoj komediji, reditelj Goran Marković nas uvodi u svet školskog sistema, gde se sukobljavaju generacijski jazovi, autoriteti i društvene norme. Kroz duhovite dijaloge i nezaboravne likove, film nas podstiče na razmišljanje o obrazovanju, autoritetu i slobodi izbora

Pera „Trta“ (Slavko Štimac), maloletni delinkvent iz provincije, dolazi u Beograd, na prevaspitavanje. Istovremeno u popravni dom za maloletnike dolazi i novi vaspitač Žarko (Bekim Fehmiju), koji pokušava da uvede nove metode u radu sa štićenicima. Njihove sudbine se spajaju oko Ljupčeta (Aleksandar Berček), štićenika Doma, koji od svog dolaska ćuti i odbija kontakt s okolinom.

04. maj u 19:00 časova

Film: „Varljivo leto“ (1984)
Režija: Goran Paskaljević

Opis filma: U leto 1968. godine maturant Petar, stasava za ljubav, zaljubljujući se naizmenično i istovremeno u više žena, uglavnom onih zrelih i udatih: apotekarku, pekarku, bibliotekarku, u obe ćerke predsednika suda, svoju profesorku sociologije, zbog koje za maturski rad uzima temu iz marksizma. (1984)

Potreba da konačno nađe „ženu svog života“ dovodi Petra u niz delikatnih i komičnih situacija i izbezumljuje njegovog oca, opštinskog sudiju, uštogljenog čoveka, dogmatskih shavatanja, koji veruje da se omladina može vaspitavati samo „čvrstom rukom“ i koji pati zbog svog buržoaskog porekla…

05. maj u 19:00 časova

Film: „Davitelj protiv davitelja“ (1984)
Režija: Slobodan Šijan

Opis filma: Radnja film smeštena je u Beograd osamdesetih godina XX veka. Glavni lik je Pera Mitić, povučeni i dobroćudni cvećar koji ima čudne odnose sa svojom starom majkom. Pošto ga majka kažnjava kada ne proda cveće, Pera zbog ovih trauma počinje da mrzi mlade devojke i da ih davi kada ismevaju njegove karanfile. Sa Perom je telepatski povezan popularni rok pevač Spiridon Kopicl, koji i sam polako postaje drugi davitelj. Slučaj pokušava da reši policijski inspektor Ognjen Strahinjić, kome beogradski davitelj postaje opsesija. Ubistva dolaze u centar pažnje zahvaljujući voditeljki popularne muzičke radijske emisije Sofiji Mačkić, naročito kada Spiridonova grupa snimi pesmu posvećenu davitelju. Beograd postaje mali za dvojicu davitelja pa se njihovi putevi ubrzo ukrštaju. Ovaj kultni film donosi nam kritički osvrt na političke i društvene prilike kroz priču o fiktivnoj zemlji gde se sukobljavaju dve tajne službe. Kroz elemente komedije i satire, reditelj Slobodan Šijan nas vodi na uzbudljivo putovanje kroz mračne i komične aspekte ljudske prirode.

06. maj u 19:00 časova

Film: „Lepota poroka“ (1986)
Režija: Živko Nikolić

Opis filma: U zaostalim selima crnogorskog krša običaj je da muž nevernu ženu maljem ubije preko pogače. U takvoj sredini živi mladi bračni par, zavetovan na doživotnu vernost. Žive siromašno i rado prihvate poziv čoveka koji je otišao za lakom zaradom u primorje, da slede njegov primer. On se zaposli u solani, a ona kao spremačica u nudističkom kampu. Tradicionalno vaspitana, užasava se nad golotinjom, naročito kad posprema apartman dvoje mladih stranaca koje zabavlja njena zbunjenost. Uz njihov podsticaj, ona postepeno oslobađa tradicijom sputanu senzualnost. U ovom poetičnom ostvarenju, reditelj Živko Nikolić nas uvodi u svet jednog grada i njegove ekscentrične stanovnike. Kroz slojevite priče i vizuelnu raskoš, film istražuje teme ljubavi, usamljenosti i traganja za smislom u modernom svetu.

Ne propustite priliku da se podsetite ili otkrijete ove dragulje domaće kinematografije na velikom platnu u Kinoteci.

Ulaz na sve projekcije je besplatan!

Vaša Kinoteka

Termini prikazivanja: