• December 21, 1937
  • New York City, New York, USA
  • Female

Jane Fonda

Biografija

Džejn Fonda (engl. Jane Fonda; 21. decembar 1937) je američka filmska, televizijska i pozorišna glumica, književnica, aktivistkinja i bivši model.

Filmsku karijeru je počela šezdesetih, da bi vrlo brzo dobila dva Oskara za najbolju glavnu glumicu: 1971. za ulogu u filmu Detektiv Klut, i 1978. za ulogu u filmu Povratak kući. Fonda je od osamdesetih lagano prestajala da snima, da bi 1990. godine otišla na petnaestogodišnju pauzu – prvi film koji je potom snimila bila je komedija Za sve je kriva svekrva, iz 2005. godine. Najpoznatija je po filmovima Konje ubijaju, zar ne?, Džulija, Kineski sindrom, Od devet do pet, Na Zlatnom jezeru i Jutro posle. Fonda trenutno glumi nekadašnju prvu damu Sjedinjenih Država, Nensi Regan, u filmu Batler. Osim glumi, Džejn je godinama posvećena problemima društva. Aktivan je borac za prava žena i LGBT osoba, i deklariše se kao feministkinja, hrišćanka i liberal. Godine 2005. osnovala je neprofitabilnu organizaciju Women’s Media Center, koja ima za cilj da kroz medije i obrazovanje poveća svest o jednakosti polova. Bila je jedna od nekoliko ličnosti iz sveta filma koja je ustala protiv američkog napada na Vijetnam i Irak.

Zahvaljujući neuobičajeno grubom, dubokom glasu i najčešće ozbiljnim ili mrzovoljnim izrazima lica, Džejn je jedna od najupečatljivijih figura Holivuda šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Iako u današnje vreme glumi sve ređe, Fonda se uz Širli Maklejn i Natali Vud smatra najvećom filmskom divom sedamdesetih godina prošlog veka.

Filmografija

Ime Filma Datum Premijere
KLUB ZADOVOLJNIH ŽENA 24. May 2018.