• July 26, 1945
  • Hammersmith, London, England, UK
  • Female

Helen Mirren

Biografija

Dama Helen Miren (engl. Helen Mirren) je engleska glumica, rođena kao Jelena Lidija Vasiljevna Mironova (rus. Eléna Lídiя Vasílьevna Mirónova) 26. jula 1945. godine u zapadnom Londonu

Otac joj je bio Vasilij Petrovič Mironov, po poreklu Rus, a majka joj je bila Engleskinja Keti Rodžers. Njen deda po ocu Petar, bio je general u vojsci Ruske Imperije i diplomata, koji je nakon Oktobarske revolucije prebegao u Englesku. Miren je svoje prve godine provela u Eseksu gde je odrastala zajedno sa svojom starijom sestrom Katarinom i svojim mlađim bratom Petrom. U Eseksu je završila srednju školu u kojoj je pokazala veliko interesovanje za glumu, igrajući u školskim predstavama, takođe je pohađala i školu za retoriku i glumu u Londonu. Sa osamnaest godina primljena je u Nacionalni teatar mladih u Londonu.

Nakon nekoliko godina rada u teatru mladih Miren se priključila Šekspirovom kraljevskom pozorištu gde je tumačila razne uloge iz Šekspirovih komada kao što su Julija i Ledi Magbet. Helen je od 1975. godine bila angažovana u raznim pozorištima kao što su „Rojal kort“, „Vest end“ u Londonu, zatim u Nacionalnom tetaru u Mančesteru, da bi 1994. godine igrala i na Brodveju u Njujorku.

Helen Miren ima veoma bogatu filmsku karijeru koju je započela još 1967. godine u filmu „Herostratus“, a 1968. godine glumila je u prvoj ekranizaciji jedne Šekspirove drame „San letnje noći“ gde je tumačila lik Hermije. Zbog svog izrazito otmenog držanja Helen je često dobijala ulogu kraljice, te je tako glumila kraljicu Šarlotu u filmu „Ludost kralja Džordža“, Elizabetu I Tjudor u filmu „Elizabeta I“, Elizabetu II u filmu „Kraljica“ (za ovu ulogu nagrađena je Oskarom). Njen najdraži film u kome je glumila jeste „Podučavajući gospođu Tingl“ u kome je glumila zlu profesorku istorije.

Filmografija

Ime Filma Datum Premijere
PAKLENE ULICE – HOBS I ŠO 1. August 2019.
ANNA 20. June 2019.
KRCKO ORAŠČIĆ I ČETIRI KRALJEVSTVA 1. November 2018.
KUĆA DUHOVA 8. March 2018.