• Jul 19, 1976
  • Hammersmith, London, England, UK
  • Male

Benedict Cumberbatch

Biografija

Benedikt Kamberbač (engl. Benedict Cumberbatch, rođen 19. jula 1976. u Londonu) britanski je filmski, televizijski i pozorišni glumac i producent.

Najzapaženiju ulogu u dosadašnjoj karijeri ostvario je u seriji Šerlok, modernoj adaptaciji romana Artura Konana Dojla koju emituje Bi-Bi-Si. Pored Šerloka, Kamberbač se pojavio u još nekoliko TV serija i filmova Bi-Bi-Si-ja, među kojima se ističu mini-serija Kraj parade i TV film Hoking.

Prvu veću filmsku ulogu ostvario je u filmu Čudesna milost iz 2006. godine. Neki od njegovih značajnijih filmskih projekata su Pokajanje, Ratni konj, Krpar, krojač, soldat, špijun, Zvezdana staze: Prema tami, Dvanaest godina ropstva i Avgust u okrugu Osejdž. Takođe je pozajmljivao glas i pokrete Šmaugu i Nekromanseru u filmovima iz Hobit trilogije. Godine 2014. igrao je Alana Tjuringa u biografskoj drami Igra kodova, koja mu je donela nominacije za niz prestižnih priznanja, uključujući Oskara, Zlatni globus i Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najboljeg glumca u glavnoj ulozi. Široj publici postao je poznat zahvaljujući ulozi Doktora Strejndža u filmovima iz Marvelovog filmskog univerzuma.

Kamberbač je cenjen pozorišni glumac i nastupio je u velikom broju pozorišnih adaptacija dela klasične književnosti. Kao najznačajnija među njima, ističe se uloga u Frankenštajnu iz 2011. godine u režiji Denija Bojla, koja mu je donela Nagradu Lorens Olivije.

Za uloge u različitim televizijskim i filmskim projektima, Kamberbač je bio nominovan za brojna prestižna priznanja među kojima su Zlatni globus, BAFTA, Nagrada udruženja filmskih glumaca i Emi koga je osvojio 2014. za ulogu u seriji Šerlok. Iste godine našao na listi „100 najuticajnijih ljudi sveta“ časopisa Tajm, a britanski Sandej Tajms stavio ga je na listu „100 kreatora 21. veka“ i nazvao ga Lorensom Olivijem svoje generacije.

Filmografija

Ime Filma Datum Premijere
1917 9. January 2020.
OSVETNICI: RAT BESKONAČNOSTI 26. April 2018.